onze werking

152e FOS De Kangoeroes is een pluralistische scoutsgroep uit Heusden. Elke week verwelkomen wij 120 kinderen vanaf het 1e leerjaar voor onze wekelijkse vergadering.

Lees hieronder hoe onze werking georganiseerd is.

Onze eenheid

152e FOS De Kangoeroes is een open scoutsgroep uit Heusden. Elke week organiseren de leiding een geweldige activiteit voor onze kleine en grote Kangoeroes.

Wij zijn trotse leden van FOS Open Scouting. FOS Open Scouting is een pluralistische jeugbeweging met meer dan 50 eenheden (groepen) verspreid over heel Vlaanderen.

Als lid van FOS Open Scouting dragen wij waarden zoals openheid, diversiteit  en duurzaamheid hoog in het vaandel. Iedereen is welkom!

Ons lokaal

Ons lokaal bevindt zich op Axminsterhof 9, 9070 Heusden. Tijdens de vergadering vind je ons regelmatig in de Kollebloem of op de Zandberg!

Takken

Vanaf het 1e leerjaar kan je een trotse Kangoeroe worden. 
Onze werking is opgedeeld in takken (leeftijdsgroepen) waarbij de activiteiten aangepast zijn aan de leeftijd en leefwereld van de kinderen. Iedere tak heeft een eigen stijl of thema.
 
Elke zaterdagnamiddag van 14u t.e.m. 17u staat de leiding klaar om de kinderen een plezante namiddag te bezorgen.
De vergaderingen starten in september en eindigen eind mei.
 
Daarnaast gaan we natuurlijk ook regelmatig op kamp.
 
Elke vergadering voorzien wij een vieruurtje, want van al dat spelen en ravotten krijg je al eens honger en dorst!
Voor dit vieruurtje (€1) werken wij met een vieruurtjeskrediet.
 

Bevers – 1e en 2e leerjaar 

Welpen – 3e en 4e leerjaar 

Wolven – 5e en 6e leerjaar 

Jongverkenners – 1e en 2e middelbaar 

Verkenners – 3e en 4e middelbaar 

Seniors – 5e en 6e middelbaar

Leiding

Stam – oud leiding

Een doorsnee scoutsjaar

Hoe verloopt een doornsee scoutsjaar? Hieronder sommen we alle belangrijke gebeurtenissen op. Voor concrete data kan je steeds terecht op onze jaarkalender.

september

Kick-off & BBQ Op onze eerste vergadering, op de eerste zaterdag van september, kan je je komen (her)inschrijven. Daarnaast kan er kennis gemaakt worden met de leiding.  Tegen de avond schakelen we over naar onze jaarlijkse BBQ. Een gezellig evenement, ideaal om het scoutsjaar te starten.

Overgang De eerste échte vergadering. Kindjes die nieuw zijn of van tak veranderen moeten ‘overgaan’. Kleren die vuil mogen worden zijn een must.

Saamdagen Elk jaar gaat de leiding met alle andere FOS-leiding op weekend om het jaar te starten. Die week is er geen vergadering

oktober

Takweekend Het eerste kamp van het jaar! Valt telkens aan het begin van de herstvakantie. Vertrekken op vrijdag en terug op zondagmiddag. Tevens het enige kamp waar elke tak apart op kamp gaat.

Ouderfuif De ouderfuif is de ideale gelegenheid voor de ouders om zich nog eens goed uit te leven. Een avond vol plezier en muziek. We gaan door tot de laatste uurtjes.

november

Goede doelendag Elk jaar zetten we ons met de volledige eenheid in voor een goed doel. De invulling verschilt van jaar op jaar.

december

Sinterklaas Ook op de scouts komt de Sint elk jaar eens langs! 

Kaas- en wijnavond Een gezellige kaas- en wijnavond.

Kerstvakantie Er zijn geen vergaderingen in de Kerstvakantie.

januari

Nieuwjaarsreceptie We klinken gezellig op het nieuwe jaar!

februari

maart

Leidersweekend De leiding hangt nog eens het kind uit! Onder vakundige begeleiding van de stam. 

Avondwandeling Een Kangoeroe-classic. Een avontuurlijke wandeling waar men al eens durf te verdwalen.

april

Paaskamp Kamp! We gaan in het eerste weekend van de Paasvakantie steevast met de volledige eenheid op kamp. We slapen gedurende het kamp in gebouwen. 

Takdag De takken trekken er op uit voor een volledige dag, de ideale afsluiter van het scoutsjaar!

 

 

mei

Laatste vergadering De laatste vergadering. Maar dat betekent dat het zomerkamp weer dichtbij komt!

juni

In juni is de leiding druk bezig met het maken van examens én het voorbereiden van zomerkamp.

juli

Zomerkamp Hét hoogtepunt van het jaar. We trekken voor 10 dagen (5 dagen voor de bevers) naar de Ardennen om ons daar uit te leven. We verblijven op een veld en slapen in tenten.

augustus

Geen vergaderingen In augustus zijn er geen vergaderingen. We zijn er terug in september!

Afspraken en scoutswet

Afspraken

Elke Kangoeroe moet ingeënt zijn tegen Tetanus.

Vergaderingen starten stipt om 14 uur en eindigen om 17 uur. Indien u met de wagen uw kleine spruit afzet, vragen we met aandrang om enkel te parkeren waar het mag en de straat niet te blokkeren.

We sporen ook iedereen aan om zoveel mogelijk met de fiets naar de scouts te komen! Dat is gezond en goed voor het milieu!

Wie naar de scouts komt vertrekt niet voor het einde van de vergadering, dit is na de formatie!

Iedereen blijft op het terrein.

Verkenners en seniors gaan af en toe alleen de baan op. We verwachten dat ze het verkeersreglement correct en op een volwassen manier toepassen.

Alcohol en drugs zijn niet toegestaan. GSM’s, zakmessen en kostbare zaken blijven thuis. Snoepgoed blijft ook thuis.

Elke kangoeroe kent zijn scoutswet en handelt ernaar.

Iedereen komt in uniform naar de vergaderingen, dwz minimum een hemd + das. Voor de bevers is een T-shirt van de scouts en een das voldoende.

Scoutswet

Welpen- en Wolvenwet
Als welp speel ik samen met de anderen in de jungle Ik luister naar de oude wolven Ik ben eerlijk, vriendelijk en hou vol
Scouts- en Gidsenwet
Een gids/scout is eerlijk 
Een gids/scout is ijverig 
Een gids/scout is vriendelijk en hoffelijk 
Een gids/scout is een vriend van allen 
Een gids/scout maakt zich nuttig 
Een gids/scout kan gehoorzamen 
Een gids/scout houdt vol 
Een gids/scout staat open voor de natuur en is milieubewust 
Een gids/scout eerbiedigt de overtuiging van de anderen 
Een gids/scout is zelfbewust, heeft eerbied voor zichzelf en voor de anderen

Uniform

Als leden van FOS Open Scouting zijn wij te herkennen aan ons typische blauwe uniform. Vanaf de Welpen is het daarom ook verplicht om elke week en op elk kamp in perfect uniform aanwezig te zijn. Elke eenheid van FOS Open Scouting heeft ook een eigen das. Een das is verplicht vanaf de Bevers.

waarom een uniform?

Ons uniform zorgt er voor dat we ten allen tijd herkenbaar zijn als scouts. Ons uniform versterkt ook het groepsgevoel. Daarnaast zijn de uniformen van FOS Open Scouting ook zeer stevig, wat ze ideaal maakt om in te spelen. Onze das onderscheidt ons van de andere eenheden. Wanneer het te warm is om een hemd te dragen, hebben we nog steeds onze das als herkenning.

het perfecte uniform

Ons uniform zorgt er voor dat we ten allen tijd herkenbaar zijn als scouts. Ons uniform versterkt ook het groepsgevoel. Daarnaast zijn de uniformen van FOS Open Scouting ook zeer stevig, wat ze ideaal maakt om in te spelen. Onze das onderscheidt ons van de andere eenheden. Wanneer het te warm is om een hemd te dragen, hebben we nog steeds onze das als herkenning. Een duidelijk overzicht van het uniform kan je vinden op de site van FOS met deze link: Uniform

een uniform kopen

In september voorzien we steeds een aantal momenten om een uniform en bijhorende badges te bestellen.

Op andere momenten in het jaar kan je terecht bij de FOS-Shop. Deze vind je op Kortrijksesteenweg 639, 9000 Gent. De FOS-Shop is elke woensdagnamiddag op van 14u t.e.m. 18u. Je kan ook altijd bestellen via de webshop.

Kangoeroedassen zijn enkel verkrijgbaar via de eenheid. Je kan dus geen dassen kopen in de FOS-Shop.