zomerkamp 2019

Joepie! Het plezantste kamp van het jaar is terug! Dit jaar gaan we op zomerkamp naar Graide! We vertoeven op een iets kleiner terrein, maar we maken er samen sowieso het beste van!

praktisch

heen- en terug

Vertrek: 4 juli – Station Gent Sint-Pieters

Afspraak om 7u45 stipt. We komen pas na de middag aan op ons terrein. Voorzie dus zeker een lunchpakket. Op het terrein wordt geen middageten voorzien.

Terugkomst bevers: 8 juli – Station Gent Sint-Pieters

De bevertjes komen terug op 8 juli. Ze kunnen opgehaald worden, met hun bagage, aan het station om 17u05.

Terugkomst eenheid: 13 juli – Station Gent Sint-Pieters

De eenheid komt terug op 13 juli om 17u21. Bagage kan op 15 juli opgehaald worden aan het lokaal.

niet vergeten

Vergeet bij het vertrek zeker niet om:

 • Je aan te melden bij je leiding
 • Je medische fiche af te geven aan je leiding
 • Je ISI+ kaart/kids ID of identeitskaart af te geven (+15j moeten zelf hun identiteitskaart bijhouden)
 • Je perfect uniform aan te hebben

bagage

Sinds enkele jaren nemen we de bagage van de bevers, welpen en wolven mee met de vrachtwagen. Dit jaar mag iedereen zijn bagage komen afzetten om mee te nemen met de vrachtwagen. Dit maakt het voor de leiding veel gemakkelijker om de treinreis vlot te laten verlopen.

Het is niet verplicht om de bagage in de vrachtwagen te steken. Bagage moet dan wel zelf gedragen worden op de trein. Voor de bevers, welpen en wolven raden wij ten sterkste aan om de bagage in de vrachtwagen te steken. Alles wat wordt meegenomen op de trein moet zelf gedragen worden.

Wanneer afzetten?

30 juni, tussen 16u en 19u.

En ophalen?

Op 15 juli kan de bagage vanaf 16u terug opgehaald worden aan ons lokaal.

Belangrijk

We willen er nogmaals op hameren om het aantal zakken/valiezen te beperken tot 1. Vermijd ook om materiaal los aan zakken te hangen. Dit verhoogt de kans op verlies énorm.

noodnummer(s)

Gelieve niet te bellen op de gsm’s van de leiding of kookouder(s) om uw kleine spruit even te horen.

Indien er aan het thuisfront iets gebeurt, dan is de eenheidsleiding bereikbaar op volgende telefoonnummers:

Sneeuwuil – 0477 59 61 24

Steenarend – 0494 88 58 32

Gelieve ook niet aan uw kinderen te zeggen dat de leiding naar mama of papa zal bellen wanneer de kinderen dat vragen. De leiding doet dit niet.

fanmail

Een (liefdes)briefje schrijven kan natuurlijk altijd. Stuur je brief naar onderstaand adres en dan komt deze zeker terecht. Let op! Zeker de naam van de scouts goed vermelden aangezien verschillende groepen dezelfde brievenbus zullen gebruiken.

“naam van je kind”

152e FOS De Kangoeroes

Rue du Pont, 19

5555 Graide

kampbezoek

Zoals de meeste onder jullie wel weten is er geen kampbezoek voorzien. In het verleden hebben we gemerkt dat heimwee vooral toeslaat als ouders op bezoek komen. Hartelijk dank voor het respecteren van deze regel.

op kamp

kwaaltjes en medicijnen

Ziek zijn op kamp is nooit leuk, maar soms niet te voorzien. Indien er iemand ziek valt, dan beslist de leiding, afhankelijk van de ernst en het doktersadvies, of we al dan niet het thuisfront opbellen om deze zieke Kangoeroe te komen ophalen.

Zorg ervoor dat, indien je als ouder op reis bent tijdens het kamp, er op de medische fiche toch een telefoonnummer te vinden is van iemand van de familie die we zeker en vast kunnen contacteren.

Indien er medicijnen van thuis meegenomen worden, geef je dit bij het vertrek best af aan de leiding en noteer je de aanwijzingen zo goed mogelijk op de medische fiche. Soms gebeurt het dat kinderen ziek op kamp vertrekken. Indien dit het geval is contacteer je best de leiding. Zo kunnen we samen een beslissing nemen of, afhankelijk van de ernst en het gevaar voor besmetting, het beter is om mee te gaan of thuis te blijven. Indien je omwille van ziekte niet meekan op het kamp storten we je inschrijvingsgeld gewoon terug.

Bij de kleinsten onder ons durft het wel eens gebeuren dat ze een ongelukje hebben. De leiding is hier zeker niet boos om. Wel willen we vragen om dit zeker te vermelden op de medische fiche indien dit zich af en toe voordoet. Voorzie ook wat extra kleren zodat uw kind zeker genoeg kleren heeft voor het volledige kamp. De leiding zelf voorziet ook een aantal reserve slaapzakken en matjes.

Iedereen MOET gevaccineerd zijn tegen tetanos. De jongsten moeten hun laatste spuitje gekregen hebben op 5 à 6-jarige leeftijd. Onze oudsten moeten rond de leeftijd van 15 à 16 jaar gevaccineerd zijn. Bij de leiding en stam moet iedereen een rappel hebben gekregen rond hun 25e levensjaar.

Een zomerkamp kan ook heel warm zijn. Voorzie dus zeker (genoeg) zonnecrème!

Verder willen we nog even aanhalen dat kinderen met luizen (of neten) vóór het zomerkamp door de ouders behandeld moeten worden. Dit dient ook vermeld te worden op de medische fiche. Indien we merken dat er toch bij iemand luisjes rondspringen zullen we hem/haar onmiddellijk behandelen met een aangepast product.

Ook niet weg te denken op kamp zijn teken. Elk jaar zijn er een aantal Kangoeroes die bezoek krijgen van een teek. Wanneer een kind een teek heeft, verwijderen wij deze veilig.

Na het kamp geven wij dit zeker door aan de ouders, zodat jullie dit kunnen opvolgen

Indien uw kind een teek heeft gehad moet u tot 3 maand na het kamp er op letten of uw kind één of meerdere van deze symptomen heeft. Deze kunnen erop wijzen dat uw kind de ziekte van Lyme heeft .

• Rode kringen rond de beet

• Koorts

• Vermoeidheid

• Hoofdpijn

• Spierpijn

• Gezwollen klieren

HUDO

Het kleinste kamertje op kamp kennen we allemaal: “Den HUDO”, de afkorting voor ‘Houdt Uw Darmen Open’. Zo heten wij ons toilet op kamp. De constructie voor dit toilet wordt door de leiding op het voorkamp gemaakt. Ook dit jaar zullen we ons uiterste best doen om dit vervelende plekje toch zo aangenaam mogelijk en bevervriendelijk, te maken. Nachtverlichting, leuke toiletlectuur en beschutting tegen de regen is iets wat de HUDO al een heel stuk leuker maakt. Enkel tegen de geur valt weinig te beginnen, maar een wasspeld op je neus kan toch wonderen doen.

een dag op kamp

9u10: Opstaan

9u30: Ontbijt

11u: Formatie

14u: Middagmaal

17u: 4-uurtje

19u30: Avondeten

ik neem mee

matje

Je kan  er zelf voor zorgen dat je ’s nachts slaapt als een roosje! Een matje, een zelfopblaasbaar matje of een luchtmatras komen hiervoor het best in aanmerking.

Controleer je spullen vóór vertrek!

Zitten er geen gaten in mijn luchtmatras, hangen alle dopjes er nog aan? Beter thuis dan op kamp voor verrassingen staan!

Als je toch nog tot een aankoop moet overgaan, vragen we je met aandrang geen veldbed of ligbed te kopen. De bedden nemen te veel plaats in beslag in een patrouilletent en in de vrachtwagen die je bagage richting Ardennen brengt. Bovendien zijn ze heel moeilijk draagbaar en weten we uit ervaring dat ze snel stuk gaan.

schoenen

Stapschoenen

Stapschoenen: dé toevlucht bij hike en dagtocht. Hoewel teenslippers, skate-schoenen of crocs mooi kunnen zijn, geven ze niet voldoende steun tijdens deze activiteiten.

Een stevige stapschoen biedt steun en is goed ingelopen! Goede stapschoenen zijn absoluut noodzakelijk als je een dagtocht (Welpen & Wolven) of een stevige hike (Jongverkenners, Verkenners en Seniors) wil overleven. We raden je ook aan je stapschoenen te behandelen met een waterwerende crème en zo natte voeten op tocht te vermijden (te koop bij AS adventure, Avontura of in sommige schoenwinkels).

Waterschoenen

Om door het water te stappen, gebruik je best niet je stapschoenen. Die moeten immers droog zijn voor de dagtocht of hike.

Natte schoenen zijn zeker af te raden! Voorzie een extra paar (water)schoenen of sandalen dat je kan gebruiken om door het water te stappen.

rugzak

De hike (vanaf de jongverkenners), een onmisbaar avontuur van het zomerkamp. Tijdens deze 2-daagse tochten trekken we door de Ardense bossen. Om dit alles tot een goed einde te brengen, moet je goed voorbereid zijn. Goede stapschoenen zijn alvast een must, maar ook een goede rugzak is onmisbaar. Je rugzak is hét middel bij uitstek om je materiaal op een eenvoudige manier mee te nemen. Wanneer je rugzak weinig invloed heeft op je lichaam, dan zal je er ook weinig hinder van ondervinden. Wij stelden een ideale indeling van de rugzak op, zodat je er zo weinig mogelijk last van ondervindt.

Zorg ervoor dat het linkergewicht gelijk is aan het rechtergewicht, anders zal één schouder teveel moeten tegentrekken. Verder is het van belang om zware spullen zo dicht mogelijk bij je rug te steken (zwaartepunt) en bij voorkeur ook zo hoog mogelijk in de rugzak.

uniform en das

Wij verwachten dat iedereen vanaf de welpen een perfect uniform heeft! Tijdens de dagelijkse formatie doen we steeds een “vestimentaire check”. Diegenen die niet in orde zijn moeten pompen. Men weze gewaarschuwd!

een echte scout

Een echte scout herken je aan zijn roomer, kompas en zakmes (waar hij/zij uiteraard veilig mee omspringt). Deze ECHTE scouten hebben best een goede kennis over het reilen en zeilen van de natuur en voor hen zijn kooktechnieken op een kampvuur niet vreemd. Zoek al maar eens op hoe je van gewone kost als ‘appelmoes met worst en patatten’ een culinair hoogstandje kan maken. De JVG’s, VG’s en Seniors koken enkele keren zelf en ook de Wolven wagen zich al een keertje aan het koken op een kampvuur.

ik neem niet mee

Om jullie overvolle rugzakken te besparen, zijn er ook een aantal dingen die NIET welkom zijn op kamp:

 • Alle elektronica (gsm’s, mp3-spelers,…)
 • Snoepgoed en frisdrank
 • Eigen zeep en/of shampoo (de eenheid voorziet ecologische alternatieven)

Als wij toch iets vinden, dan wordt dit in beslag genomen en terugegeven aan het einde van het kamp. De leiding is niet verantwoordelijk voor eventuele schade of verlies. Je laat het dus best thuis! Men weze gewaarschuwd.

We zullen hier dit jaar ook zeer consequent tegen optreden. Denk dus niet dat dit een loze belofte is!

Vanaf de verkenners is het wel toegelaten om je gsm bij te hebben, zodat je bereikbaar bent op hike. Als we merken dat er misbruik gemaakt wordt tijdens activiteiten zal deze evengoed in beslag genomen worden!

Alchohol of andere drugs zijn ook NIET welkom op kamp. Treffen we dit toch aan dan zijn hier zeer zware sancties aan verbonden.

voor de jongste kangoeroes

Een ongelukje kan al eens gebeuren en de leiding is zeker niet boos wanneer dit gebeurt. Maar we willen wel vragen om dit zeker te vermelden op de medische fiche indien dit zou kunnen gebeuren. Zo staat leiding niet voor verrassingen.

Het is ook aangeraden om voldoende reserverkleren te voorzien én zakjes waar de vuile kleding kan weggestopt worden. De leiding wast alles steeds zo goed mogelijk uit, maar op kamp is het niet evident om alles volledig proper te krijgen.

Wij voorzien zelf reserve slaapzakken.

bagagelijst

slapen

 • Slaapzak
 • Extra deken (eventueel)
 • Matje (geen veldbed)

kledij

 • Perfect uniform
 • Stapschoenen (!), sportschoenen en laarzen
 • (Water)sandalen
 • Regenjas
 • Warme jas
 • 5 t-shirts
 • 2 truien
 • Een heel warme trui
 • 2 lange broeken
 • 3 korte broeken
 • 10 paar sokken
 • 10 onderbroeken
 • Zwemgerei
 • Themakledij

wassen

 • Badhanddoek(en)
 • Tandenborstel, tandpasta en beker
 • Kam of borstel

Allerlei

 • Zaklamp
 • Zonnecrème (!)
 • Papier, schrijgerei, enveloppen en postzegels (als je een brief wil sturen)
 • Vuillinnenzak en enkele plastieken zakjes
 • Klein rugzakje
 • Mowgliboekje (welpen en wolven) (niet verplicht)
 • Zakmes (vanaf de wolven)
 • Roomer en kompas (vanaf de JVG’s)

Deze lijst is hoogstwaarschijnlijk niet compleet. De leiding vergeet ook altijd wel iets..

thema

Stel je eens voor….,

Je dobbert rond op zee met maar 1 missie, het veroveren van het goud van je vijand. Je kent de zee als de beste en voelt je als een vis in het water. Wat je niet kan begrijpen? Hoe de landrotten dat toch volhouden zo zonder boten?

Welke groep mensen zijn dit..

Je raad het goed ons thema van dit jaar zijn
Zeemannen die alles willen veroveren. Beter
gekend als Piraten

Wat is een Piraat?
Een piraat is een zeerover die andere schepen gaat gaan overvallen. Meestal voor de kostbare
schatten dat de rijke bij zich hadden. Ze zijn vooral zot van goud, zilver en edelstenen eigenlijk alles
een beetje wat er mooi uit ziet en veel geld waard is.

Het vervoersmiddel van piraten.
Omdat piraten bijna altijd zich verplaatsen over de zeeën is een schip wel handig natuurlijk.
De schepen konden uit allerlei formaten en types bestaan.

Piraten over de wereld.

Piraten zijn actief over heel de wereld ook daar gaan wij mee aan de slag op ons zomerkamp.

We gaan namelijk bekijken welke werelddelen de meest gevreesde piraten hebben.

Piraten waren een vrij volk, maar wie is de baas?

Wie had het ervoor te zeggen op het schip.

Iedere zeevaarder wist dat er een duidelijke vorm van gezag noodzakelijk was om het schip te kunnen varen. Het was bij zeerovers vaak gebruikelijk dat de gezagvoerder werd benoemd op basis van zijn kennis en zijn vermogen zijn gezag te handhaven, en om buit binnen bereik te brengen. Als hij hierin niet slaagde werd hij net zo makkelijk afgezet. We hebben het hier uiteraard over de kapitein van het piratenschip!

Regels

Hebben Piraten dan geen regels?

Oh Ja hoor Piraten hebben ook regels onder elkaar net zoals wij er ook hebben.

Volgens de verhalen heet dat bij de piraten de piraten code, dit zijn dus de regels die elke piraat moet volgen. Ben je daar in geïnteresseerd bekijk dan zeker deze pagina

hoe loopt zo een piraat er nu eigenlijk bij?

Hoe herken je een piraat?

Een zwarte hoed, papegaai op de schouder en geweren aan zijn riem. Het zijn allemaal kenmerken van een piraat. Nu heeft niet elke piraat een papegaai, en ook niet elke piraat heeft gouden tanden. Maar veel piraten droegen wel een ooglapje. Ook al hadden ze twee goede ogen. Waarom eigenlijk?

Piraten stonden niet bekend als een aardig volk. Ze plunderden dorpen en steden en lieten andere schepen zinken. Tijdens het plunderen droegen ze vaak een ooglapje. Dat deden ze zodat ze makkelijk konden zien in het ruim van een schip. Daar lagen namelijk de schatten opgeslagen, maar er waren geen ramen waardoor het er behoorlijk donker was. Het ooglapje zorgde ervoor dat ze met een oog gelijk goed konden zien in het donker! Eigenlijk was het superslim wat de piraten deden.

hoeden

Wat voor veel piraten heel belangrijk is, is een mooie hoed.  Deze hielp niet alleen tegen de felle zon, maar was ook hun grootste trots. Dat en hun boten natuurlijk!

Haal dus je beste piratenkledij maar boven, want je wil natuurlijk niet dat iedereen op het zomerkamp gaat denken dat je een van de landrotten bent he!

inschrijven

Inschrijven kan tot en met 23 juni. Schrijf je later in, dan komt er €5 per kind bij. Gelieve op tijd in te schrijven! De leiding is vanaf 23 juni druk bezig met de laatste voorbereidingen en er is niet vaak tijd meer om alles nog op te volgen.

Na inschrijving bevestigen we de inschrijving zo snel mogelijk.

kampprijzen

Bevers:  €85

Welpen t.e.m. seniors: €150

Vanaf het 2e kind vermindert het inschrijvingsgeld per kind met €10.

Een gezin met 4 kinderen krijgt dus €30 korting.

Storten kan op ons rekeningnummer:

BE39 0682 2442 8119

Met vermelding: Zomerkamp 2018 + naam kind(eren)

Gelieve bij de inschrijving onmiddelijk het inschrijvingsgeld te storten!

Vergeet niet om de medische fiche in te vullen en af te geven bij vertrek. Download ze hier.